Knyginėjimai. Trumpai | Knygos apie stiprias moteris | Alma littera

2024-04-16
Knyginėjimai. Trumpai | Knygos apie stiprias moteris | Alma littera

Ieškote įkvėpimo? Mėgstate skaityti istorinius romanus apie stiprias moteris? „M360“ ir Delfi Kultūra redaktorė Jūratė Žuolytė naujausioje „Knyginėjimai. Trumpai“ laidoje pristato knygas, kurios įtrauks, sužavės ir nepaliks abejingų.

 

Anya Bergman „Vardės salos raganos“ (vertė Eugenijus Ališanka).

XVII a. pabaiga – laikmetis, kuomet dėl mažiausios smulkmenos moterys galėjo būti teisiamos raganų teismuose. „Vardės salos raganos“ veiksmas vyksta mažame Norvegijos pakrantės miestelyje. Kai po vyro ir sūnaus netekties nevilties ir sielvarto apimta Sigri užmezga romaną su vietiniu pirkliu, netrukus ji išsiunčiama į Vardės tvirtovę, kur bus teisiama ir pasmerkta kaip ragana. Ši knyga, parašyta remiantis dokumentuotais faktais, skaitytoją nukels į patį raganų medžioklės įkarštį.

 

Audrey Blake „Mergina jo šešėlyje“ (vertė Ieva Albertavičienė).

„Mergina jo šešėlyje“ – įtampos kupina istorija apie moterį, pasiryžusia tapti chirurge vyrų dominuojamoje Viktorijos laikų Anglijoje. 1832 metais moterims griežtai draudžiama užsiimti medicina, bet talkindama Horacijui Kroftui privačioje jo klinikoje Nora gali nesibaimindama tobulinti savo įgūdžius ir kaupti žinias. Tačiau vieną dieną į duris pasibeldžia naujas chirurgo padėjėjas ir idilė baigėsi. Nora privalo pasirinkti: likti nematomai ir leisti aplinkiniams vyrams prisiimti nuopelnus už jos darbą arba žengti į priekį ir rizikuoti užsitraukti jų rūstybę.

 

Audrey Blake „ Chirurgo duktė“ (vertė Ieva Albertavičienė).

„Chirurgo duktė“ – knygos „Mergina jo šešėlyje“ tęsinys. Nora yra vienintelė studentė prestižinėje medicinos mokykloje Bolonijoje. Susidurdama vien tik su priešiškumu Nora iš paskutiniųjų stengiasi išlikti. Vieną dieną ji susipažįsta su Magdalena Marenko, vienintele moterimi gydytoja Bolonijos ligoninėje. Bendromis pastangomis moterys ima tobulinti novatorišką cezario pjūvio operaciją. Ar jai pavyks pakeisti pasaulį? O gal jos laukia viską sugriauti galinti nesėkmė?

 

Heatherė Marshall „Ieškant Džeinės“ (vertė Ieva Venskevičiūtė).

Sukluskite Jodi Picoult ir Kate Quinn gerbėjai. Ši tikrais faktais paremta istorija apie tris moteris, kurių gyvenimus sujungia seniai pamestas laiškas, motinos meilė ir slapta bendruomenė, kovojanti už teisę rinktis. 2023 m. „Goodreads” Geriausios istoriniais faktais paremtos grožinės literatūros ir Debiutinio romano kategorijose nominuotas kūrinys „Ieškant Džeinės“ – jautrus žvilgsnis į moterų kovą už reprodukcines teises, troškimą būti motina ir išlaisvinantį pasirinkimą ja netapti.

 

Mikki Brammer „Kloverės apgailestavimų kolekcija” (vertė Ieva Albertavičienė).

Kloverė dirba mirties dula ir paskutinėmis mirštančiųjų gyvenimo valandomis būna šalia. Moteris su jais praleidžia labai daug laiko ir jaučia, kad nebeturi savo pačios gyvenimo. Vieną dieną išgirsti paskutiniai įžūlios senolės žodžiai paskatina ją leistis į kelionę. Sunkiai skindamasi kelią nežinomais meilės ir draugystės takais Kloverė turi išsiaiškinti, ko iš tiesų nori ir ar turės drąsos to siekti. Ši knyga – vilties kupinas romanas, kuris tabu tapusią mirties temą paverčia priežastimi švęsti gyvenimą.

 

Susijusios knygos